Lue


MIKSI KASTE ON NIIN TÄRKEÄ, ETTÄ RAAMATTU KÄSKEE OTTAAMAAN SEN?

Room.6:1
Mitä siis sanomme? Onko meidän pysyttävä synnissä, että armo suureksi tulisi?
6:2 Pois se! Me, jotka olemme kuolleet pois synnistä, kuinka me vielä eläisimme siinä?
6:3 Vai ettekö tiedä, että me kaikki, jotka olemme kastetut Kristukseen Jeesukseen, olemme hänen kuolemaansa kastetut?
6:4 Niin olemme siis yhdessä hänen kanssaan haudatut kasteen kautta kuolemaan, että niinkuin Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, samoin pitää meidänkin uudessa elämässä vaeltaman.
6:5 Sillä jos me olemme hänen kanssaan yhteenkasvaneita yhtäläisessä kuolemassa, niin olemme samoin myös yhtäläisessä ylösnousemuksessa,
6:6 kun tiedämme sen, että meidän vanha ihmisemme on hänen kanssaan ristiinnaulittu, että synnin ruumis kukistettaisiin, niin ettemme enää syntiä palvelisi;
6:7 sillä joka on kuollut, se on vanhurskautunut pois synnistä.
6:8 Mutta jos olemme kuolleet Kristuksen kanssa, niin me uskomme saavamme myös elää hänen kanssaan,
6:9 tietäen, että Kristus, sittenkuin hänet kuolleista herätettiin, ei enää kuole: kuolema ei enää häntä vallitse.
6:10 Sillä minkä hän kuoli, sen hän kerta kaikkiaan kuoli pois synnistä; mutta minkä hän elää, sen hän elää Jumalalle.
6:11 Niin tekin pitäkää itsenne synnille kuolleina, mutta Jumalalle elävinä Kristuksessa Jeesuksessa.

Jeesus kuoli, haudattiin ja nousi kuolleista. Me olemme panneet uskomme Hänen. Kaste liittää meidät syvemmin Kristukseen. Kastevesi on kuin hauta ja sinun ruumiisi on kuollut ruumis. Ja ruumis pitää haudata. Mitä sinä teet vanhalle elämällesi, sen synnillisille tavoille, nyt kun olet tullut kristityksi, uudestisyntynyt? Hautaa se! Kasteessa! Jeesus nousi kuolleista. Kasteessa menet veden alle ja nouset ylös. Sinä nouset ylös vedestä syvemmin yhdistyneenä Kristukseen elääkseksi "uutta elämää".

Room.6:4
Niin olemme siis yhdessä hänen kanssaan haudatut kasteen kautta kuolemaan, että niinkuin Kristus herätettiin kuolleista Isän kirkkauden kautta, samoin pitää meidänkin uudessa elämässä vaeltaman. (uusi elämä=olet uudestisyntynyt)

ME OLEMME SAANEET SYNTIMME ANTEEKSI JA PESTYT PUHTAAKSI

Peseminen puhdistaa ruumiin.

Tit.3:5
pelasti hän meidät, ei vanhurskaudessa tekemiemme tekojen ansiosta, vaan laupeutensa mukaan uudestisyntymisen peson ja Pyhän Hengen uudistuksen kautta.

Uudestisyntymisessä olet pesty puhtaaksi synnin rikoksesta. Raamattu kutsuu sitä vanhurskaudeksi. Olet julistettu syyttömäksi. Sinä olet vanhurksas Jumalan silmissä ja voit nauttia läheisestä suhteesta Jumalaan ilman syyllisyyttä tai pelkoa.

KASTE EI PELASTA

Mark.16:15
Ja hän sanoi heille: "Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia kaikille luoduille.
16:16 Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.

Kaste ei ole pelastuksen ehto. Pelastuksen ehto on parannuksen teko ja usko. Kaste sinetöi ja ratifioi uuden uskovan sitoutumisen Kristukseen. Tästä lähtien olet kutsuttu käyttäytymään siten, että se on yhdenmukanen sen uuden aseman kanssa, mikä sinulla on Kristuksessa. Kristillisyytemme ei ole pelkkää uskoa, se on myös käyttäytymistä.

1Kor.12:13
sillä me olemme kaikki yhdessä Hengessä kastetut yhdeksi ruumiiksi, olimmepa juutalaisia tai kreikkalaisia, orjia tai vapaita, ja kaikki olemme saaneet juoda samaa Henkeä.

Alkuseurakunassa kaste tapahtui heti uskoontulon jälkeen.

Apt.8:36
Ja kulkiessaan tietä he tulivat veden ääreen; ja hoviherra sanoi: "Katso, tässä on vettä. Mikä estää kastamasta minua?"
8:37 Filippos sanoi hänelle:"Jos koko sydämestäsi uskot, se on mahdollista". Hoviherra vastasi: "Minä uskon, että Jeesus Kristus on Jumalan poika".
8:38 Ja hän käski pysäyttää vaunut, ja he astuivat kumpikin veteen, sekä Filippus että hoviherra, ja Filippus kastoi hänet.
8:39 Ja kun he olivat astuneet ylös vedestä, tempasi Herran Henki Filippuksen pois, eikä hoviherra häntä enää nähnyt. Ja hän jatkoi matkaansa iloiten.

Huomaa että hoviherra kysyi, estääkö mikään kastamasta häntä. Fillppus sanoi että ainoastaan se, ettei hän usko.

JEESUS ANTOI SEURAAJILLEEN TEHTÄVÄN:

Matt.28:18
Ja Jeesus tuli heidän tykönsä ja puhui heille ja sanoi: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.
28:19 Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen
28:20 ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti."

Tarkastellaan sanan kautta noita jakeita;

jae 19)  
 • Keitä raamatussa kutsutaan opetuslapsiksi? Jeesukseen uskovia.
 • Miten opetuslapsia tuli?  Kun julistettiin evankeliumia joka synnyttää uskon.
 • Keitä kasttettiin? opetuslapsia

  jae 20)  
 • Keitä opettettiin pitämään kaikki Jeesuksen opetukset? Opetuslapsien.
 • Ei pakanoilla ja jumalattomilla ole mitään halua tai mielenkiintoa pitää Jumalan käskyjä.
 • Keiden kanssa sanan mukaan Jeesus on luvannut olla maailman loppuun saakka? Omiensa

  KEITÄ KUTSUTAAN JUMALAN LAPSIKSI?

  Joh.1:12
  Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä,
  1:13 jotka eivät ole syntyneet verestä eikä lihan tahdosta eikä miehen tahdosta, vaan Jumalasta.

  KASTE ON UPOTUSKASTE

  Raamatun sana "kastaa" (kreikk.baptizo) tarkoittaa `upottaa, pulahtaa veteen, upoottaa, sukeltaa`. Vettä on oltava niin paljon, että voit mennä veden alle. Veden alle meno symbolisoi kuolemaa, hautaamista ja ylösnousemista.
  Room.6:3-4.
  Uudestisyntyminen ja kaste kuuluvat yhteen. Kaste seuraa aina parannuksentekoa ja uskoa.

  Apt.2:38
  Niin Pietari sanoi heille: "Tehkää parannus ja ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan.
  2:39 Sillä teille ja teidän lapsillenne tämä lupaus on annettu ja kaikille, jotka kaukana ovat, ketkä ikinä Herra, meidän Jumalamme, kutsuu."

  Tarkastellaan ylläolevia jakeita;

  38) Kaste otetaan Jeesuksen nimeen.

  39)..teidän lapsillenne. Eli; uskon kautta tapahtuva vanhurskaus on luvattu lapsille, jos he uskovat Hänen nimeensä, Herraan Jeesukseen Kristukseen. Ja sitä seurasi uskovien kaste ja Pyhän Hengen lahja.

  Suurin osa suomalaisista on kastettu lapsena. Se on kaunis ja rakkaudellinen ele vanhempien puolelta. Mutta monella on halu mennä uskovien kasteelle. Onko väärin käydä toiselle kasteella? lue seuraava raamatunpaikka ja mieti sydämessäsi omaa tilannettasi.

  Apt.19:4
  Niin Paavali sanoi: "Johannes kastoi parannuksen kasteella, kehoittaen kansaa uskomaan häneen, joka oli tuleva hänen jälkeensä, se on, Jeesukseen."
  19:5 Sen kuultuaan he ottivat kasteen Herran Jeesuksen nimeen.
  19:6 Ja kun Paavali pani kätensä heidän päälleen, tuli heidän päällensä Pyhä Henki, ja he puhuivat kielillä ja ennustivat.

  Jae 4) Johanneksen kaste, voisi kuvata lapsikastetta.

  Jae 5)  Herran Jeesuksen kaste, voisi kuvata uskovien kastetta. Tässäkin on nämä ihmiset käyneet kahdesti kasteella.

  Olen lukenut kirjoituksia joissa kerrotaan siitä että Johannes kastajakin oli jo äitinsä kohdusta täytetty Pyhällä Hengellä.  Tästä tulee uskomus että lapsi saa kasteessa Pyhän Hengen.Tästä aiheesta voisi kirjoittaa oman raamattuopetuksen. Myös ramatussa on kohta jossa pakanat täytetään Pyhällä Hengellä ja sen jälkeen seuraa kaste. Mutta se kohta myös vahvistaa sen, että Pyhän Hengen voima tulee ihmiseen kun hän on ottanut Jeesuksen vastaan henkilökohtaisesti. Raamattu kertoo tästä esimerkillään Korneliuksen suvusta.  

  Apt.10:42
  Ja hän käski meidän saarnata kansalle ja todistaa, että hän on se, jonka Jumala on asettanut elävien ja kuolleitten tuomariksi.
  10:43 Hänestä kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa synnit anteeksi hänen nimensä kautta."
  10:44 Kun Pietari vielä näitä puhui, tuli Pyhä Henki kaikkien päälle, jotka puheen kuulivat.
  10:45 Ja kaikki ne uskovaiset, jotka olivat ympärileikatut ja olivat tulleet Pietarin mukana, hämmästyivät sitä, että Pyhän Hengen lahja vuodatettiin pakanoihinkin,
  10:46 sillä he kuulivat heidän puhuvan kielillä ja ylistävän Jumalaa. Silloin Pietari vastasi:
  10:47 "Ei kaiketi kukaan voi kieltää kastamasta vedellä näitä, jotka ovat saaneet Pyhän Hengen niinkuin mekin?"
  10:48 Ja hän käski kastaa heidät Jeesuksen Kristuksen nimeen. Silloin he pyysivät häntä viipymään siellä muutamia päiviä. Usko syntyy Jumalan sanan kuulemisesta.

  Ja vielä palataksemme siihen, että Johannes oli äitinsä kohdusta täytetty Pyhällä Hengellä.

  Täytyy kuitenkin muistaa että vanhanliiton aikana vain erityisillä Jumalan valitsemilla ihmisille annettiin Pyhän Hengen voima, ja ainoastaan sen tähden että he kykenivät suorittamaan heille annetun tehtävän. Tähän ryhmään kuuluivat seuraavat: Nasiirit , profeetat, papit, kuninkaat. Mutta tarkastellaan erityisesti nasiiria. Johannes syntyi ihmeen kautta.  Sillä Elisabeth oli hedelmätön. Luukas 1:7 Mutta heillä ei ollut lasta, sillä Elisabet oli hedelmätön; ja he olivat molemmat tulleet iällisiksi.  Mooseksen kirjassa puhutaan erityisesti nasiireista, ja kuinka heidän tuli elää Jumalalle pyhitettyä elämää.

  4Moos.6:2
  "Puhu israelilaisille ja sano heille: Kun mies tai nainen tekee nasiirilupauksen vihkiytyäksensä Herralle,
  6:4 Niin kauan kuin hänen nasiirilupauksensa kestää, älköön hän syökö mitään, mikä viiniköynnöksestä saadaan, älköön edes raakiloita tai köynnösten versoja.
  6:5 Niin kauan kuin hänen nasiirilupauksensa kestää, älköön partaveitsi koskettako hänen päätänsä. Kunnes kuluu umpeen aika, joksi hän on vihkiytynyt Herralle, hän olkoon pyhä ja kasvattakoon päänsä hiukset pitkiksi.
  6:8 Niin kauan kuin hänen nasiirilupauksensa kestää, hän on pyhä Herralle. Myös tunnettu nasiiri raamatussa oli Simson.

  Tuom.13:2
  Sorassa oli mies, Daanin sukukuntaa, nimeltä Maanoah; hänen vaimonsa oli hedelmätön eikä ollut synnyttänyt.
  13:3 Silloin ilmestyi Herran enkeli vaimolle ja sanoi hänelle: "Katso, sinä olet hedelmätön etkä ole synnyttänyt, mutta sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan.
  13:4 Varo siis, ettet juo viiniä ja väkijuomaa etkä syö mitään saastaista.
  13:5 Sillä katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan; partaveitsi älköön koskettako hänen päätänsä, sillä poika on oleva Jumalan nasiiri äitinsä kohdusta asti, ja hän on alottava Israelin vapauttamisen filistealaisten käsistä." Paljon yhteneväisyyttä Simsonilla ja Johanneksella. Molemmat syntyivät hedelmättömille naisille. Ja molemmat olivat eroitettu Jumalalle jo äitinsä kohdusta. Seuraavat jakeet raamatusta vielä vahvistaa erityisesti Johanneksen tehtävää ja kutsua. Kuinka hän olisi koskaan voinut julistaa Jeesuksen tulemista ellei Jumalan henki olisi vaikuttanut hänessä?

  Luuk.1:11
  Silloin ilmestyi hänelle Herran enkeli seisoen suitsutusalttarin oikealla puolella.
  1:12 Ja hänet nähdessään Sakarias hämmästyi, ja hänet valtasi pelko.
  1:13 Mutta enkeli sanoi hänelle: "Älä pelkää, Sakarias; sillä sinun rukouksesi on kuultu, ja vaimosi Elisabet on synnyttävä sinulle pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Johannes.
  1:14 Ja hän on oleva sinulle iloksi ja riemuksi, ja monet iloitsevat hänen syntymisestään.
  1:15 Sillä hän on oleva suuri Herran edessä; viiniä ja väkijuomaa hän ei juo, ja hän on oleva täytetty Pyhällä Hengellä hamasta äitinsä kohdusta.
  1:16 Ja hän kääntää monta Israelin lapsista Herran, heidän Jumalansa, tykö.
  1:17 Ja hän käy hänen edellään Eliaan hengessä ja voimassa, kääntääksensä isien sydämet lasten puoleen ja tottelemattomat vanhurskasten mielenlaatuun, näin Herralle toimittaaksensa valmistetun kansan." Voimme itse lukea sanasta, kuinka samankaltaiset ovat nasiirilupaus, Simsonin ja Johanneksen elämän alku. Voiko tähän enää mitään lisätä? Vain sanasta voimme nähdä että Herran Henki vaikutti simsonissa  

  Tuom.14:19 Silloin Herran henki tuli häneen, sekä  Mutta kun he saapuivat Timnan viinitarhoille, niin katso, nuori leijona tuli kiljuen häntä vastaan.
  14:6 Silloin Herran henki tuli häneen, niin että hän repäisi sen, niinkuin olisi reväissyt vohlan, sulin käsin.

  Huomattavaa on myös se, vaikka Johanneksesta mainitaan uudentestamentin puolella Luukkaan evankeliumissa, tämä tapahtuma kuului kuitenkin vanhaan liitoon. Sillä uusi liitto asetettiin kun Jeesus jakoi ehtoollisen opetuslasten kanssa. Ja täyttymys tapahtui Gogatalla.

  Kaste asiasta on väitelty ja riidelty aina apostoili Paavalin ajoilta lähtien. Hän itsekin joutui tämä asian kanssa tekemisiin. Totuus on kuitenkin se, että kaste ei ole pelastuksen ehto.  Haluan tuoda tässä samalla esille sen, että  Vapaakirkko edellyttää ainoastaan ihmiseltä joka haluaa liittyä seurakuntaan, että hän on aidossa ja elävässä uskossa Jeesukseen Kristukseen. Emme painosta ketään kasteelle, vaan kunnioitamme jokaisen omaa näkökantaa tähän asiaan. Emme myöskään uudelleenkasta uskovia, jotka ovat jo käyneet uskovien kasteella jossain muussa herätysliikkessä, ja haluavat liittyä Vapaakirkkoon josta ovat löytäneet itselleen hengellisen kodin.

  En tiedä ja  ymmärrä miksi tästä asiasta pidetään niin kovaa meteliä? Jos Pyhä Henki on jollekin ihmiselle nostanut tämän halun antautua syvemmin Jeesukselle, mitä väärää siinä voi olla? Monesti kuulee sanottavan että uudelleenkasteelle meno on ihmisen teko. Jumala valmisti pelastuksen koko maailmalle Jeesuksen ristinkuoleman kautta, mutta se ei pelasta ketään, jos ei ihminen omista sitä uskossa itselleen. Jumala vetää armosta pelastuksen lähteille, mutta ilman kyllä vastausta, ei pelastu. Eikö tämäkin ole oma päätös/teko? Meille on valmistettu ihana kasteelle meno. On siunattua mennä
  kasteelle uskon lahja sydämessään ja halu antautua kokonaisvaltaisesti Jeesukselle. On jotakin, mitä voin tehdä Hänelle, kun Hän on niin paljon tehnyt minun vuokseni! Ylistetty Jeesus Kristus!

  Jos olet varma parannuksenteostasi, ja Pyhä Henki on vaikuttanut sinussa halun mennä uskovien kasteelle. Ole rohkea ja vapaa Jeesuksen ihanassa nimessä.

  Sarita Orava
  15.01.2008
  Pyhäinpäivä 10.11.2017
  Muutto 22.10.2017
  Aika ja hetki 28.08.2017
  Kädet 19.06.2017
  Rohkaisija 19.06.2017
  Kesämaa 13.06.2017
  Hiljenny 23.03.2017
  Israelin kansan vaiheet 03.02.2017
  Herramme 22.02.2016
  Ystävyys 17.02.2016
  Neitoselle 09.02.2016
  Apua Uuteen Vuoteen 27.01.2016
  Jouluna 2015 18.12.2015
  Oi, mikä armo 25.11.2015
  Adventti 20.11.2015
  Herra saapuu 04.11.2015
  Rakkaamme Jeesus 22.12.2013
  Raamatun sanoma Synnistä 21.12.2013
  Maailman valkeus kutsuu sinua… 09.05.2013
  ALOITA UUSIVUOSI RUKOUKSELLA JA YLISTYKSELLÄ! 19.12.2012
  Valoa, iloa ja hyvää mieltä! 09.10.2012
  RENE LAULAJAINEN ALAJÄRVEN VAPAASEURAKUNNASSA 02.10.2012
  Alajärven vapaaseurakunta jakaa soppaa 27.06.2012
  Herätyksen avaimia 30.08.2011
  Kuohuta Jumalallinen tuli sisälläsi! 29.01.2010
  JUMALA ETSII IHMISTÄ 15.06.2009
  TARVITSEMME JUMALAN HENKEÄ! 24.05.2009
  VERIUHRI 04.02.2009
  TURVAPAIKKA 19.05.2008
  Jumala on voimamme 12.05.2008
  HELLUNTAI VOIMA 05.05.2008
  JEESUS ON TIE 28.04.2008
  RUKOUS JA JUMALAN SANA 20.03.2008
  MIKSI KASTE ON NIIN TÄRKEÄ, ETTÄ RAAMATTU KÄSKEE OTTAAMAAN SEN? 15.01.2008
  MITEN SÄILYT USKOSSA ELÄMÄSI LOPPUUN SAAKKA? 09.01.2008
  UUDESTISYNTYMINEN - MITÄ SE TARKOITTAA? 04.01.2008
  MEIDÄN TULISI KASVAA KRISTUKSEN KALTAISIKSI / OSA2 03.12.2007
  MEIDÄN TULISI KASVAA KRISTUKSEN KALTAISIKSI 16.11.2007
  HILJAISUUDEN HUONE 16.10.2006
  Baasanin härät 25.09.2006
  Oikealla puolella 26.03.2006
  AUTUAS SE, JOKA USKOO NÄKEMÄTTÄ 12.02.2006
  TUO MAA, PÄÄLLÄ PILVIEN 15.12.2005
  Anteeksianto ja siunaaminen 12.12.2005
  HENGELLINEN IHMINEN 23.11.2005
  TOSI ONNI! 20.11.2005
  JUMALAN PELASTUKSEN NARU 21.10.2005
  JUMALA VETÄÄ PUOLEENSA RAKKAUDELLAAN 30.09.2005
  JUMALAN VARTIOPAIKALLA 26.08.2005
  KANAANILAISEN NAISEN USKO 10.08.2005
  Ihminen on Jumalan kirje 20.05.2005
  AIKOJEN JA HETKIEN TIETÄMINEN 18.04.2005
  Ristiin naulittuna 27.03.2005
  Mooseksen rukous 21.03.2005
  Taivaallinen kaupunki 27.02.2005
  Keskeneräisenä Jumalan käytössä 04.02.2005
  Johdatuksen etsimistä 01.02.2005